0%

Átveszik a robotok az uralmat a világ felett?

utolsó módosítás: 2022. október 18. 17:34

Ha a robotokra gondolunk, leggyakrabban a sci-fi ihlette, emberszerű gépeket képzeljük magunk elé, bár az ilyen típusú eszközök még többnyire kitaláltak. A ma létező robotok jellemzően egyszerű vagy ismétlődő feladatokat hajtanak végre, vagy olyan veszélyes körülmények között működnek, ahol az ember egyébként nem tudna dolgozni. Egyes jelentések szerint a robotok száma 2030-ra világszerte elérheti a 20 milliót, és a következő 10 évben az automatizált dolgozók akár 51 millió állást is betölthetnek.

Mi az a robotika?

A robotika a robotok létrehozásának tudománya. Ez egy multidiszciplináris terület, ahol a számítástechnika, a mérnöki tudomány és a technológia találkozik. A robotikában dolgozók a robotok tervezésére, felépítésére, üzemeltetésére és használatára összpontosítanak számos különböző területen. 

A tudományos-fantasztikus filmek népszerű témája az emberiséget leigázó, emberszerű robotok – ezek azonban egyelőre tényleg csak a filmekben léteznek. Vannak ugyan igencsak fejlett vagy utópisztikus robotok, ám ritkaságszámba mennek. Érdekes ugyanakkor megismerni őket!

Ugyan a tudósok azt feltételezik, hogy a jövőben az ember és a robot közötti interakciók egyre fejlettebbé válhatnak, ám még így is jó pár évre vagyunk kedvenc sci-fi-filmjeink világától. 

Mi mindenre jók a robotok?

A robotok elterjedése dinamikusan és intenzíven nőtt, főleg az elmúlt évtizedben. Az ezer alkalmazottra vetített telepített robotok számát tekintve Dél-Korea, Japán és Németország áll az élen. A robotikai ipar várhatóan jelentősen növekedni fog az elkövetkező években is, becslések szerint az ágazat 2030-ra elérheti a 260 milliárd dollárt is. A növekedés nagy része a professzionális szolgáltató robotoknak köszönhető, amelyek az emberek számára hasznos feladatokat látnak el, például takarítást, kiszolgálást és szállítást is végeznek. Már Magyarországon is elérhetők olyan éttermek, melyekben például az italokat robotpincér viszi ki a vendégeknek.

A robotokat funkciójuk alapján több kategóriába sorolhatjuk:

  • Ipari: a robotok talán legelterjedtebb használata egyszerű és ismétlődő ipari feladatokra vonatkozik. Megbízhatóságot, pontosságot és gyorsaságot kínálnak. 
  • Katonai: a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a katonai erők világszerte már robotokat használnak olyan területeken, mint a pilóta nélküli légijármű vagy akár a pilóta nélküli földi jármű.
  • Szolgáltatói: a robotika egyik fő növekedési ágazata. Használható olyan kézi feladatokhoz, mint például az élelmiszer-adagolás és a tisztítás
  • Felfedező: ma már gyakran használnak robotokat ellenséges vagy más módon elérhetetlen területek eléréséhez. A felfedező robotokra jó példa az űrkutatás, mint a Curiosity Rover a Marson.
  • Orvosi: az egészségügy világában a medtech robotokat sokféle módon használják, legyen szó laboratóriumi minták kezeléséről, műtéti, rehabilitációs vagy fizioterápiás segítségnyújtásról. 
  • Játék-szórakoztatás: az emberek egyre gyakrabban (különösen a világjárvány idején) vásárolnak robotokat egyszerűen szórakozásból. Számos népszerű játékrobot létezik, sőt vannak robotéttermek és óriási robotszobrok is. 

Így változtatják meg a világot a robotok

A robotika számos különböző problémára kínál megoldást. A szakemberek szerint hamarosan látni is fogjuk, ahogy a robotok jelenléte megváltoztathatja a világot, amelyben élünk. 

A robotok előnyei

  • Amíg el nem kopnak, folyamatosan tudják végezni ugyanazt a munkafolyamatot.
  • A termelésben az emberi teljesítőképesség sokszorosára képesek.
  • Nagyon pontosan tudnak dolgozni, így különösen hasznosak a mikroelektronika gyártásában.
  • A robotok olyan környezetben dolgozhatnak, amelyek nem biztonságosak az emberek számára, például veszélyes vegyi anyagokkal vagy erős sugárzású területeken, hiszen nincsenek fizikai vagy környezeti szükségleteik, ellentétben az emberekkel

A robotok veszélyes környezetben is dolgoztathatók

A technológiának értelemszerűen vannak hátrányai és korlátai is:

  • Összességében a robotok csak azt tudják tenni, amit mondanak, tanítanak nekik, tehát az emberi jelenlét nem kiküszöbölhető.
  • A robottechnika jelenlegi állapotában a legtöbb gép kevésbé ügyes, mint az ember, és nem versenyezhet azzal, hogy az ember képes megérteni, amit lát. 
  • A robotok általában drágák és a karbantartásuk sem egyszerű.

Egyes jelentések szerint a robotok száma 2030-ra világszerte elérheti a 20 milliót, és a következő 10 évben az automatizált dolgozók akár 51 millió állást is betölthetnek. A nagy kérdés azonban továbbra is az, hogy mi a robotika jövője? A robotok átveszik az uralmat a világ felett? Vagy nem is az a kérdés, hogy átveszik-e, hanem az, hogy mikor? A robotok már most is körülöttünk vannak, legyen szó akár a járműveinket összeszerelő automata gépekről, akár a virtuális asszisztensekről, ám ezek önállóan nem gondolkoznak, nem alkotnak és nem hoznak saját döntéseket – hiszen végső soron a robotok nem feltétlenül egyelők a mesterséges intelligenciával. 

Ez is érdekelheti