0%

Fájlok tárolása és küldése felhő segítségével

utolsó módosítás: 2022. október 20. 12:49

A technológia fejlődésével egyre több, és egyre nagyobb méretű digitális tartalmat (például fotókat és videókat) állítunk elő, ez pedig új kihívásokat jelent a fájlok küldésekor. A legtöbb csevegőalkalmazás és levelezőrendszer méretbeli korlátait azonban könnyedén kikerülhetjük az online felhőtárhelyek és meghajtók, valamint a direkt nagy méretű fájlok küldésére specializálódott, ingyenes szolgáltatásokkal.

Mire figyeljünk, ha adatainkat felhőben tároljuk vagy annak segítségével szeretnénk megosztani valakivel? 

    • Tájékozódjunk a szolgáltatásról, és csak olyat válasszunk, mely titkosítja adatainkat a felhőben! A titkosítás biztosítja, hogy sem a szolgáltató, sem harmadik fél ne férhessen hozzá adatainkhoz. 
    • Szánjunk időt az adatvédelmi beállítások megismerésére! Ha regisztrálunk valamelyik szolgáltatásra, mindenképpen erős jelszót válasszunk, és tekintsük át az egyes beállításokat, hogy a legmagasabb fokú védelemmel tudjuk ellátni fájljainkat. Jelszavunkat természetesen soha ne adjuk meg senkinek, és véletlenül se tegyük közzé az interneten (sem üzenetben, sem publikus poszt formájában)! 
    • Ha lehetőségünk van, használjunk kétfaktoros hitelesítést vagy biometrikus (ujjlenyomat vagy arcfelismerés) alapú azonosítást

Állandó és eseti tárhelyek

A felhő (angolul cloud) lényegében egy internetes adattárhely. Lényege, hogy a fotókat, videókat, prezentációkat vagy bármilyen egyéb, digitális fájlt nem a saját számítógépünkön vagy okostelefonunkon tárolunk (tehát nem a saját tárhelyünket foglaljuk), hanem ezen az internetes tárhelyen. Ma már számos felhőalapú szolgáltatás elérhető: a legnépszerűbbek közé tartozik például a Google Drive, a Dropbox vagy az Apple Cloud. Ezeken a felhőtárhelyeken ugyanúgy tárolhatjuk és rendszerezhetjük tartalmainkat hosszú távon, mint saját eszközeinken, mi több, meg is oszthatjuk őket ismerőseinkkel, barátainkkal, kollégáinkkal.  

A nagy méretű fájlok küldésére szakosodott szolgáltatások, mint például a WeTransfer vagy a Mammutmail is hasonló elveken működik, ugyanis szintén a felhő segítségével továbbítanak fájlokat, ám abban különböznek a klasszikus felhőtárhelyektől, hogy a küldeni kívánt tartalmakat csak egy adott ideig (jellemzően pár napig) tárolják, utána a címzett már nem tudja megnézni vagy letölteni azokat. Emiatt eseti fájlmegosztásra alkalmasak, nem pedig tartós tárolásra. A WeTransfer 2 GB méretű fájlok küldését teszi lehetővé regisztráció vagy bármilyen személyes adat megadása nélkül. Plusz összegért pedig ezek a méretek növelhetők, így akár sokszoros méretű anyagokat is továbbíthatunk a felületen keresztül.

Miért érdemes felhőben tárolni az adatainkat? 

1. Ingyenesen elérhetőek

A legtöbb felhőszolgáltatás ma már ingyenesen elérhető, legalábbis egy bizonyos méretkorlátig. A Google például 15 GB tárhelyet biztosít minden Gmail-fiókkal rendelkező felhasználónak, mely tárhely a Google Drive alkalmazáson keresztül elérhető. Az egyes szolgáltatások ingyenes és fizetős méretkorlátairól minden esetben a saját weboldalukon érdemes tájékozódni! 

2. Nem szükséges nagy tárhellyel rendelkező eszközöket használnunk

Akár egyszeri fájlküldésről vagy tartós adattárolásról is legyen szó, nem szükséges külső merevlemezzel vagy pendrive-okkal bajlódnunk. Egyszerűen feltölthetjük tartalmainkat a felhőbe és ha szeretnénk, egy link elküldésével megoszthatjuk azokat barátainkkal – így pár kattintás, és máris mindenkinek elérhetővé tettük például a hétvégi kirándulás képeit. 

3. Meghibásodás esetén sincs adatvesztés

 Okoseszközeink, mint bármely használati tárgy, meghibásodhatnak vagy elveszhetnek, így pedig a rajtuk tárolt adatainkat is fújhatjuk. Persze tehetünk próbát egy adatmentő szervízben, azonban előfordulhat, hogy még ők sem tudnak segíteni. Ha azonban a felhőben tároljuk családi fotóinkat, bármelyik eszközről bejelentkezhetünk felhőfiókunkba, és továbbra is elérhetjük vagy letölthetjük azokat. 

+ 1. Könnyen használhatók 

A legtöbb felhőalapú szolgáltatás igencsak felhasználóbarát, így kezelésük könnyen elsajátítható, akár az idősebbek vagy a digitálisan kevésbé haladók számára is. 

Ez is érdekelheti