0%

Hogyan lehet felismerni az álhíreket?

utolsó módosítás: 2023. december 12. 14:50

A közösségi oldalakon elharapózott az összeesküvés-elméletek és az álcázott promóciók mellett az álhírek (fake news) megosztása. A legjobb, amit tehetsz, ha megismered ez utóbbi működési mechanizmusát, mert akkor könnyebben megítélheted, hogy az interneten mit érdemes elhinni és mit nem. Cikkünkben használható tippeket adunk arra, hogy miként tudod kiszúrni a félrevezető tartalmakat.

Ez hihetetlen, továbbosztom!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy bedőltél egy álhírnek, és nem azért, mert nem vagy elég okos. Az álhírek megosztásában fontos motivációs elem, hogy általában erős érzelmi reakciót váltanak ki, amely arra ösztönöz, hogy tovább oszd az adott tartalmat. Elolvasol egy címet, valami történik benned, és arra leszel figyelmes, hogy már meg is osztottad a hírt anélkül, hogy bármilyen kérdést feltettél volna.

Az érzelmek megnehezítik a kritikai gondolkodást

Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztunk meg, ami megerősíti a meggyőződéseinket, és ritkán azt, ami megcáfolja őket. Egyszerűen azt szeretnénk, hogy éppen az szerepeljen az adott hírben, ami bizonyítja, hogy jól sejtettünk valamit, vagy a dolgok pont úgy állnak, ahogy mindig is mondtuk.

Szeretnénk például, hogy

  • derüljön ki valami szörnyűség arról, akit nem kedvelünk,
  • legyen csodálatos hatása egy szernek, amelyben hiszünk,
  • a hírességek is a mi véleményünket hangoztassák és
  • a bűn világa a megbízhatóan ismert fordulatokkal borzongassa a hátunkat.

Ezért mindig hallgass a józan eszedre, amikor netes tartalmakat fogyasztasz. Ne olyan állításokat keress a szövegben, ami igazolja a meggyőződéseidet, hanem olvass figyelmesen, és gondold végig, hogy ki és milyen híroldalon, milyen összefüggésben, milyen bizonyítékok alapján állít valamit. A felületes olvasás gyakran félreértelmezésekhez vezet, ami elfedi előled a valóságot, viszont heves érzelmi reakciókat válthat ki.

Nyugi! Gondold végig: ki és milyen híroldalon, milyen összefüggésben és bizonyítékok alapján állít valamit!

8 tanács, hogy könnyebben felismerd az álhíreket

A félrevezető hírportálok, cikkek és reklámok általában ugyanazokkal az ismertetőjegyekkel rendelkeznek, melyekre ha odafigyelsz, egy idő után már könnyebben kiszúrhatod és jelentheted azokat.

  1. Keltsen gyanút az, ha egy cikk címe a józan észnek ellentmondó állítással akar rávenni a megnyitásra vagy csak erős érzelmi hatást akar kiváltani.
  2. Figyelj arra, hogy észrevehető-e hamisítás a felhasznált nyitóképen vagy esetleg régebbi fotót használtak-e egy amúgy frissnek tűnő cikknél.
  3. Ha az oldal neve számodra teljesen ismeretlen vagy egyszerűen csak túl általános (pl. vValodihirek.hu), akkor el kell gondolkodnod a megbízhatóságán.
  4. A helyesírási hibáktól hemzsegő mondatok, a hangulatjelek túlzott használata, a  kattintásvadász megfogalmazások vagy ellenőrizetlen magánvélemények a szövegben; az ilyen hírek hitelessége kérdéses.
  5. Ellenőrizd, hogy a cikk szerzője nevét adta-e az íráshoz, illetve hogy megtalálhatók-e további írásai a neten. Az álhíreknek gyakran kitalált, hamis szerzőjük van, vagy egyáltalán nincs szerzőjük.
  6. Fontos információ, hogy a cikk mikor készült. Régebbi keltezésű cikk is lehet valódi hír, de ha újnak van beállítva, akkor alighanem csak a kattintást gyűjti.
  7. Még a helyesírási hibáknál is árulkodóbb jel, ha olyan állításokat tartalmaz a szöveg, amelyeket nem támasztanak alá nevekkel, dátumokkal és forrásokkal. Ha más oldalakon sem találunk ilyen információkat az adott témában, akkor valószínűleg azért, mert ezek nem helytállók.
  8. A híroldalakon gyakran találkozhatsz reklámokkal, de ha ezek száma meghaladja az átlagot vagy közük van a cikk tartalmához, akkor lehet, hogy a cikk csak az értékesítést szolgálja.

Ez is érdekelheti