0%

Hogyan óvd meg számítógépedet a zsarolóvírusoktól?

utolsó módosítás: 2022. október 20. 16:20

A zsarolóvírusokot kiberbűnözők készítik, amellyel zárolják eszközeidet – titkosítják az azokon lévő adatokat –, hogy azután erre hivatkozva pénzt követelhessenek tőled. Nem érdemes kifizetned a váltságdíjat, mert bár ezt ígérik, valójában nincs garancia géped eredeti állapotának visszaállítására.

Hogyan ismerheted fel, hogy zsarolóvírus áldozata lettél?

Jellemzően egy pénzt követelő képernyőkép, vagy valamilyen dokumentum jelenik meg a képernyődön: ebben a támadók azt ígérik, hogy a meghatározott pénzösszegért cserébe feladják a géped vagy adataid felett megszerzett uralmat. Természetesen arra nem vállalnak semmilyen garanciát, hogy az utalás után így is tesznek.

A zsarolóvírusok (angolul: ransomware) olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépbe jutva titkosítják az ott található fájlokat, sőt, időnként teljes meghajtókat tesznek elérhetetlenné. A kiberbűnözők célzott támadásokat indítanak, és a vírusok működésbe lépését követően váltságdíjat kérnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzáférhessen adataihoz.

A zsarolóvírusok terjesztésére több módszer van, de a leggyakoribb, hogy az e-mailek csatolmányaiban rejtik el a kártevőt vagy a letöltését elindító programot a kiberbűnözők, máskor pedig a fertőzött weboldalakra kattintva indul el a letöltés. A hackerek a vírus telepítésekor a számítógépes rendszer sebezhetőségét használják ki.

Gyakorlatilag bárki zsarolóvírus áldozatává válhat. Zsarolóvírusok ellen leginkább megelőzéssel, a következő tanácsokat megfogadva védekezhetsz:

 • Ne nyiss meg ismeretlen vagy gyanús e-maileket, ismeretlen pendrive-ot!
 • Készíts rendszeresen biztonsági mentést a fájljaidról egy külső adattárolóra vagy online tárhely szolgáltatónál!
 • Hagyatkozz a böngésző figyelmeztetéseire és kerüld a gyanús weboldalakat! Telepíts vírusvédelmet, és rendszeresen frissítsd is!
 • Rendszeresen frissítsd az operációs rendszert és a programjaidat!

Mi a teendőd, ha számítógéped már megfertőződött?

Amikor a zsaroló üzenete feltűnik a monitoron – a támadók a váltságdíjat gyakran kriptovaluta formájában (például Bitcoin) követelik –, addigra a hacker vagy bűnbanda már átvette a gép irányítását. Váltságdíjat fizetni semmiképp sem jó ötlet, mert nincs rá garancia, hogy a hackerek visszaállítják a titkosított fájlokat. A bűnözők ritkán engedik el azt a gépet, amit egyszer már sikerült megfertőzni, és a gépen maradó kártékony kóddal a gép később is veszélybe kerülhet.

Ha áldozatul esnél egy zsarolóvírusnak, kérd szakértő segítségét vagy fordulhatsz a "No more Ransom" nevű kezdeményezéshez, amelynek Magyarország is tagja, és amelyben hatóságok és nemzetközi cégek közösen küzdenek a zsarolóvírusok ellen.

A legjobb védekezés a támadás ellen: a megelőzés

 • Ne nyiss meg ismeretlen vagy gyanús e-maileket! Főként a bennük érkező mellékletek vagy linkek lehetnek veszélyesek.
 • Ismeretlen pendrive-ot még kíváncsiságból se csatlakoztass a számítógépedre!
 • Készíts rendszeresen biztonsági mentést a fájljaidról! 
 • Lényeges, hogy a biztonsági mentést magától a rendszertől elkülönítve tárold, egy külső adattárolón vagy akár felhőben.
 • Kerüld el a gyanús weboldalakat!
 • Ne hagyd figyelmen kívül a böngésző figyelmeztetéseit!
 • Telepíts vírusvédelmet, és szánj időt a rendszeres frissítésre!
 • Frissítsd rendszeresen géped operációs rendszerét és a programokat!

Ez is érdekelheti