0%

Hogyan szabadulhatunk meg a spam hívásoktól?

utolsó módosítás: 2024. április 16. 10:27

Ismeretlen számról érkező hívások, amiket, ha felveszünk, legtöbbször valamilyen ürüggyel pénzt akarnak kicsikarni belőlünk vagy a személyes adatainkat akarják megszerezni. Többségünknek valószínűleg már volt "szerencséje" ilyen hívásokhoz és nem vágyik újabbakra.

A kéretlenek

A spam hívások vagy magyarul kéretlen hívások, sok bosszúságot okozhatnak a mindennapi életben. Ezeket a hívásokat gyakran átverési céllal kezdeményezik, különböző történeteket kitalálva arra, hogy pénzt csaljanak ki a hívott féltől vagy például megszerezzék a személyes adatait, amiket aztán felhasználhatnak további csalásokhoz. A legtöbb esetben telemarketinges robocall hívásokról (automatizált tömeghívások) vagy adathalász (phishing) csalásokról van szó, melyek között gyakoriak a banki-, adó- és biztosítási csalások. A telefonszolgáltatók gyakran meg is jelölik a gyanús számokat, jellemzően "Spam" vagy "Scam likely" felirattal, hogy könnyebb legyen felismerni őket.

Miért kapok spam hívásokat?

A spam hívások egyik gyakori oka az adatszivárgás, amikor például cégeknél adatbiztonsági incidens következtében személyes adatok kerülnek nyilvánosságra. A hackerek ezeket az adatokat ellopják és árusítják a sötét weben, ahol a csalók nagy tételben felvásárolják, hogy aztán elkezdjenek hívásokat indítani, remélve, hogy lesznek akik felveszik a telefont és meghallgatva őket, még be is dőlnek a csalásnak.

Ezen kívül persze még számos módja lehet, hogy a csalók megszerezzék az adataidat, melyek közül a leggyakoribbak:

  • A számodat megtalálják a közösségi médiában, mert nyilvánossá tetted vagy valaki más tette ezt.
  • Válaszoltál egy adathalász emailre vagy kattintottál egy spam üzenteben szereplő linkre.
  • Regisztráltál egy olyan szolgáltatásra, ahol megadtad a telefonszámodat, amit aztán a szolgáltató harmadik féllel is megosztott.
  • A telefonszolgáltatótól olyan, korábban más által használt számot kaptál, ami már szerepelt a csalók listáján.
  • A számod szerepel egy (vagy több) robocall (automatizált tömeghívás) listán.

A spam hívások egyik gyakori oka az adatszivárgás

A külföldi hívószámokat, azok előtagjából a legtöbbünk könnyen felismeri, éppen ezért a csalók ilyen esetekben legtöbbször meghamisítják a telefonszámukat és a hívásaikat az interneten keresztül indítják. Ezekben az esetekben a tiltólisták és a legtöbb spamszűrő hatástalanok.

A spam hívások kockázatai

Bár maguknak a hívásoknak a fogadása a legtöbb esetben nem jár közvetlen kockázattal, azonban ha felveszed a telefont és még válaszolsz is, az már sokkal inkább lehet veszélyes lehet rád nézve. Amikor felveszed a spam hívást, többféle veszélynek teheted ki magunkat:

  • Aktív telefonos célponttá válás: ha felveszed a telefont, a csalók látni fogják, hogy aktív számot találtak és a jövőben még több hívást indítanak, sokszor különféle számokról.
  • Telefonszámla emelkedés: egyes szolgáltatók díjat számíthatnak fel a fogadott hívásokért.
  • Hangfelvétel: a csalók felvehetik a hangodat, amit aztán olyan további telefonos csalásokhoz használhatnak fel, amikben téged személyesítenek meg.
  • Személyes adatok lopása: a csalók gyakran megpróbálják megbízható vállalatoknak, hivatalos szervezeteknek álcázni magukat, hogy így vegyenek rá a személyes adataid megadására.
  • Hacker támadások: a hackerek különböző adathalász technikákkal próbálnak hozzáférést szerezni az online fiókjaidhoz. Ilyen, mostanában nagyon elterjedt módszer az ún. "tech support" csalás, amikor a csalók informatikai támogatást ajánlanak vagy egy szolgáltató ügyfélképviselőjeként mutatkoznak be és próbálnak hozzáférést szerezni online fiókjaidhoz.

Hogyan állítsd meg a spam hívásokat?

A spam hívások leállításának leghatékonyabb módjai a következők:

  • Ismeretlen számok blokkolása: A legtöbb telefon lehetővé teszi az ismeretlen számok automatikus blokkolását.
  • Spam hívásblokkoló alkalmazások: Telepíts megbízható alkalmazásokat, amelyek felismerik és blokkolják a spam hívásokat.
  • Személyes adatok védelme: figyelj oda, kinek adod meg a telefonszámodat és ahol nem szükséges, ott ne regisztrálj.
  • Cserélj telefonszámot: végső esetben a telefonszám cseréjével állíthatod csak le a spamhívásokat.

A legtöbb spamhívást azok a marketingesek és csalók kezdeményezik, akik robocall-szoftvert használnak - egy olyan automatikus hívásindító alkalmazást, amely egyszerre rengeteg hívást indít előre felvett üzenetekkel.
Lássuk tehát, hogyan lehet megállítani a legális vagy egyéb robocallokat a legelteredtebb készülékfajtákon, amik az iPhone, Android és a vezetékes telefon.

Hogyan állíthatók le a spam hívások iPhone készüléken

Az iPhone eszközökön beépített lehetőségek vannak a spam hívások blokkolására. Az "Ismeretlen hívók némítása" (Silence Unknown Callers) funkció aktiválásához lépj a Beállítások > Telefon menüpont alá és kapcsold be az Ismeretlen hívók némítása opciót. Ezenkívül aktiválhatod a Hívásblokkolás és Azonosítás funkciót (Call Blocking & Identification), amely további védelmet nyújt.

iPhone alkalmazások, amelyek megállítják a robocall-okat:

  • Hiya
  • Robokiller
  • Nomorobo
  • Truecaller
  • Spam Call Blocker for iPhone / Realcall

(A felsorolt alkalmazásoknak létezik ingyenes vagy próba verziója, de a teljes értékű verzió mindegyik esetben fizetős.)

Hogyan állíthatod meg a spam hívásokat Androidon?

Az Android telefonok számos beépített funkcióval rendelkeznek a spam hívások szűrésére:

  • Spam- és Hívásszűrés (Spam and Call Screen): Nyisd meg a Telefon alkalmazást, kattnits a három egymás melletti pontra, majd itt válaszd a Beállításokat, végül a Spam- és Hívásszűrés lehetőséget. Itt engedélyezheted a hívóazonosító és spam-védelmet.
  • Automatikus spam-hívások szűrése: Ha a Google telefonalkalmazás az alapértelmezett a készülékeden, nyisd meg, kattints a három egymás melleti pontra, válaszd a Beállításokat, majd a Hívóazonosító és spam lehetőséget és kapcsold be a spam hívások szűrését.

Hogyan állítsd meg a spam hívásokat vezetékes telefonon?

A vezetékes telefonokon a "Ne hívjon" listára történő regisztráció nem mindig hatékony a csalók és az agresszív marketingesek ellen. A következőkkel próbálkozhatsz:

  • Szám megváltoztatása: Cseréld le a számod és az új számod csak megbízható személyekkel oszd meg.
  • Robocall blokkoló szolgáltatások: Telepíts olyan szolgáltatást, amely szűri a hívásokat és amely megkéri a hívót, hogy nyomjon meg egy gombot a kapcsolódás előtt, ezzel megakadályozva, hogy a robocall rendszerek elérhessenek.

A spam hívások teljes megállítása tehát szinte lehetetlen, azonban a megfelelő védelmi módszerek betartásával minimálisra csökkenthető a számuk. Alapvetés, hogy mindig figyelj oda, kinek adod meg a telefonszámod, kerüld a nyilvános megosztást, különösen a közösségi médiában.

Ez is érdekelheti