0%

Mit tud a privát böngészés és mit nem?

utolsó módosítás: 2024. április 16. 14:53

A privát böngészés, más néven inkognitó mód vagy például InPrivate mód, egy hasznos funkció, amely bizonyos mértékben segít megőrizni online tevékenységeink magánjellegét. Azonban fontos megérteni, hogy ez korántsem jelent teljes anonimitást.

Inkognitóban

Az "inkognitó mód" talán a legismertebb elnevezése az online böngésző alkalmazások privát böngésző funkciójának, ami legtöbbünk számára valószínűleg nem ismeretlen. Ugyanakkor a funkció használói közül biztos, hogy jópáran vannak, akik abban a hiszemben használják, hogy az internetes tevékenységük így teljesen rejtve marad, megőrzik az anonimitásukat. Nos, akik eddig ebben a hiszemben használták eddig a privát böngésző funkciót, nekik kellemetlen információ, hogy ez bizony koránt sincs így.

A privát böngészésnek megvannak előnyei a "normál" böngészéshez képest, valóban kevesebb privát adat szerezhető így meg az internetes tevékenységeinkről, ugyanakkor teljes anonimitásról szó sincs, így is követhető az online tevékenységünk. Nade, akkor mégis mit rejt el a privát böngészés és mit nem?

Mit ad a privát böngészés?

A privát böngészés viszonylag új funkció az online böngészőkben. Általában egy dedikált böngészőablak megnyitásával aktiválódik. Használata nagyjából hasonló a mindennapi internetezéshez, néhány különbséggel:

  • Úgy viselkedik, mint egy frissen telepített böngésző, nem használja a böngészési előzményeket, mentett beállításokat, letöltött plug-ineket stb.;
  • Minden adatot, amit tárol — a sütiktől a kitöltött űrlapokig — töröl, amikor bezárja az ablakot és véget ér a privát böngészési munkamenet.

Ezek különösen hasznos lehetnek akkor, ha olyan webes kereséseket szeretnénk végezni, amit nem befolyásol a szokásos böngészési tevékenységünk, vagy ha egyszerűen csak szeretnénk elkerülni, hogy mások lássák, milyen oldalakat látogattunk meg egy adott eszközön.

Tehát lényegében az inkognitó mód arra szolgál, hogy ne váljunk a „töröld a keresési előzményeimet, amikor meghalok” mém tárgyává. Azonban itt valójában véget is ér a privát funkciók listája.

Az inkognitó mód nem őrzi meg a keresési előzményeinket

Mit nem ad a privát böngészés?

A privát böngészés nem nyújt teljes anonimitást vagy biztonságot.

A következő felsorolás bemutatja, hogy milyen korlátokkal rendelkezik a privát böngészés:

  • Nem rejti el az IP-címet, ami lehetővé teheti például a helymeghatározást;
  • Nem titkosítja az adatokat, így az internetszolgáltató, a munkahely vagy például az oktatási intézmény továbbra is láthatja a tevékenységeket;
  • Nem védi meg a felhasználót az online követéstől, a használata alatt meglátogatott oldalak, keresések továbbra is hatással lesznek például a feldobott reklámokra;
  • Nem akadályozza meg a letöltött fájlok nyomon követését.

A privát böngészési mód tehát valójában csak részben privát. Amikor elkezdjük használni ezt a funkciót, a böngésző egyértelműen tájékoztat arról, hogy milyen adatokat nem ment el, de hangsúlyozza, hogy bizonyos szereplők – például weboldalak, internet szolgáltatók vagy akár a helyi Wi-Fi hálózat üzemeltetői – továbbra is képesek lehetnek nyomon követni a tevékenységünket.

A privát böngésző funkció a különböző fajta böngészőkben más neveken érhetők el. Ezek közül a leggyakrabban használtak:

  • Google Chrome - Incognito
  • Mozilla Firefox - Privát Böngészés
  • Microsoft Edge - InPrivate
  • Safari - Privát Böngészés
  • Opera - Privát mód
  • Brave - Privát ablak
  • DuckDuckGo - Alapértelmezés szerint privát böngészőként működik, így nincs saját elnevezése erre a funkcióra.

Hogyan maradjunk privátak a privát mód használata során?

A privát böngészés hasznos eszköz lehet, de fontos, hogy tudatosan internetezzünk, még ebben a módban is. Ne jelentkezzünk be nyilvános fiókokba, és fontoljuk meg IP-címünk megváltoztatását egy VPN (Virtual Private Network – virtuális magánhálózat) használatával, ami nemcsak elrejti az IP-címet, hanem titkosítja az adatokat is, így biztosítva, hogy valóban privát módon internetezhessünk.

Ez is érdekelheti