0%

Kártyaadatok mentése – kényelmes funkció vagy veszélyforrás?

utolsó módosítás: 2022. október 18. 18:07

Online vásárlás esetén lehetőséged van arra, hogy elmentsd a bankkártyád adatait a böngészőben, a webáruházakban létrehozott személyes profilodban vagy egy fizetési szolgáltató felületén. A kényelemnek azonban ára van, hiszen az adatok rögzítése komoly biztonsági kockázattal jár.

Hol mentheted el a kártyaadataidat online fizetéskor?

Amikor vásárlóként fizetést kezdeményezel egy webáruház internetes oldalán, a bankkártyás fizetési mód kiválasztását követően átkerülsz a pénzügyi/fizetési szolgáltató biztonságos kommunikációs csatornával ellátott fizetőoldalára. A fizetéshez a kártya számát, lejárati idejét és (a kártya hátoldalának aláírás csíkján található) háromjegyű érvényesítési kódot (CVC/CVV kód), valamint a bankkártya tulajdonosának nevét szükséges megadnod. A tranzakció indításával a kártya valós idejű banki engedélyezésen megy keresztül, ahol a kártyaadatok eredetiségét, a fedezetet és a vásárlási limitet ellenőrzik. Ha minden adatod megfelelő, a fizetendő összeget a számlavezető (kártyakibocsátó) bankod zárolja a kártyádon. 

Rendszeres online fizetések esetében több lehetőséged is van a kártyaadataid tárolására. Elmentheted őket a böngészőben, online fizetési szolgáltatók felületén, valamint a webshopokban, applikációkban is. Mindegyik esethez tartozik valamilyen védelem – sajnos ezek azonban nem kijátszhatatlan rendszerek: az adataid csalással viszonylag könnyen átvehetők, eltulajdoníthatók, feltörhetők. Ezért a legkisebb esélyt sem érdemes megadnod a kiberbűnözőknek – inkább ne mentsd el kártyaadataidat! 

Inkább ne mentsd el kártyaadataidat!

A biztonságos internetes vásárlás szabályai

  • Ellenőrizd a weboldalt, amelyen vásárolsz, hogy mennyire megbízható, hiteles!
  • Figyelj arra, hogy a fizetőoldal megfelelően titkosított legyen! Erre a böngészősávban található – jellemzően lakat alakú – ikonra kattintva kaphatsz megerősítést.
  • Soha ne adj meg PIN-kódot internetes vásárlás során (hiszen erre ott semmi szükség)!
  • Használj virtuális kártyát vagy többfaktoros banki ellenőrzést (az internetes biztonsági kódot, melyet SMS-ben vagy a mobilbank applikációban kapsz)!
  • Állíts be vásárlási limitet bankkártyánkhoz!
  • Sose mentsd el a böngészőben, webshopban a kártyádhoz tartozó 3 jegyű CVV-kódot!
  • Ne adj meg érzékeny információkat olyan szolgáltatóknak,
    amelyek közvetlenül hozzáférnek bankkártyád adataihoz, 
    nem biztosítják a kétlépcsős azonosítás lehetőségét, 
    a fizetésnél nem irányítanak át egy online banki szolgáltatásra.

Használj virtuális bankkártyát!

Egy kutatás szerint a magyar lakosság 85 százaléka legalább hetente egyszer rendel valamit az interneten. Csökkentheted az online vásárlással járó kockázatot, ha virtuális bankkártyát használsz. Amikor a neten keresztül fizetsz, ennek a virtuális kártyának az adatait adod meg, amelyre előzetesen csak akkora összeget utalsz, amelyre az adott tranzakcióhoz szükséged lesz. Virtuális bankkártyát a veled szerződésben álló, folyószámládat kezelő pénzintézetnél, a legtöbb számlacsomaghoz igényelhetsz. 

Léteznek egyszer használatos virtuális kártyák is (például a Revolutnál), ami a virtuális kártyát és az egyszer használatos biztonsági kódot kombinálja. Ennek működése egyszerű: az adott pénzintézet vagy szolgáltató a tranzakciót követően megsemmisíti a virtuális kártyád adatait, majd helyette egy újat generál, melyet a következő vásárláskor használhatsz ugyanígy. 

Virtuális bankkártyával csökkentheted az online vásárlás kockázatát

A szolgáltatás a legtöbb esetben egy kattintással, és extra költség nélkül aktiváltható, külön teendőd nincs. Ezután az applikációban mindig az aktuálisan használható kártya adatait láthatod.

Azért biztonságos ez a szolgáltatás, mert:

  • hiába próbálkozik esetlegesen beférkőzni a csaló közéd és az internetes kereskedő közé, hogy lemásolja a kártyaadataidat, azt nem tudja többször felhasználni,
  • jobban kontrollálhatod a költéseidet, tudatosabban vásárolhatsz.

Az egyszer- vagy többször használatos virtuális bankkártyákkal kapcsolatos lehetőségekről érdeklődj bankodnál vagy a különböző pénzügyi szolgáltatóknál!

További pénzküldést/fizetést nyújtó internetes szolgáltatások

Az interneten elérhető pénzküldő alkalmazásokkal intézheted a pénzügyeidet, legyen szó hagyományos kártyás fizetésről, előzetesen elmentett kártyával való fizetésről vagy azonnali utalásról. De ezek használata is kizárólag kétfaktoros azonosítással ajánlott, tehát a fizetési kérelmeket egy másik eszközön is jóvá kell hagynod a sikeres és biztonságos tranzakció érdekében.

A bankod és a kereskedő közötti pénzmozgáshoz igénybe vehetsz egy online fizetési szolgáltatót is, például PayPal, SimplePay, Apple Pay, George App. Első alkalommal rögzítened kell a fizikai vagy virtuális bankkártyád adatait, amellyel egy jelszóval védett, privát fiókot hozol létre. Ezután minden – a kiválasztott pénzügyi szolgáltatóval partnerségben álló – webshopban gyorsan és biztonságosan intézheted a kifizetést.

Regisztrációd után elegendő e-mail-címeddel és jelszavaddal belépned, nem kell újra és újra megadnod pénzügyi adataidat. Minden tranzakciót a legfejlettebb adattitkosító technológiákkal tesznek biztonságossá. Rendkívül fejlett csalás elleni védelmet alkalmaznak: minden tranzakciót folyamatosan monitoroznak az adathalász e-mailek és a személyes adatok eltulajdonításának megakadályozása érdekében.

  • Talán a legismertebb ilyen szolgáltató, a PayPal, nemzetközi rendszerét világszerte majdnem 200 millió ember használja. A PayPal hasznos funkciója, hogy amennyiben problémád merülne fel a vásárlás folyamán – például nem érkezik meg vagy nem felel meg a küldött áru az eladó leírásának –, bizonyos feltételek mellett akár vissza is kaphatod a pénzedet.
  • A SimplePay online fizetési rendszer idehaza az egyik legelterjedtebb pénzküldő alkalmazás. 2015 óta biztosít internetes bankkártyás fizetési lehetőséget, ma már közel 17000 webshopban találkozhatsz ezzel a fizetési felülettel. A SimplePay instant transzfer szolgáltatásával három fizetési mód válik elérhetővé: QR-kód vagy deeplink (automatikus mobilbanki átirányítás) segítségével mindössze pár kattintással jóváhagyhatod az előre kitöltött utalási adatokat vagy a netbanki felületükre belépve utalhatsz.
  • A George App és az Apple Pay szintén biztonságosabb megoldás, mintha csak a böngészőben, webshopban tárolnád a bankkártyád adatait. De ezeknek a használata is kizárólag kétfaktoros azonosítás mellett igazán biztonságos. 

Ez is érdekelheti