0%

Viber, a titkosított üzenetküldő platform

utolsó módosítás: 2023. július 25. 09:22

„Van Vibered? Az melyik is? Tudod, a csevegőapplikációk közül az a lila színű!” Nos, a Viber jóval több mint a kis lila app. Számos hasznos funkciójával segíti a mindennapi kommunikációt, többplatformos (számítógépen, laptopon, tableten és telefonon is elérhető) csoportos üzenetküldő alkalmazásnak számít, amely iOS és Android rendszeren is működik. Ráadásul a Viber végpontok közötti titkosítást kínál, ami azt jelenti, hogy a beszélgetésekhez harmadik fél nem férhet hozzá.

Hogyan csatlakozhatsz a Viberhez?

A 2010-ben elindított ingyenes VoIP-szolgáltatás, a Viber több mint egymilliárd embert köt össze világszerte. Bevethető szöveges üzenetekhez, hanghívásokhoz és videóhívásokhoz is. Ezekhez akár becenév mögé is bújhatunk, hiszen – más üzenetküldő alkalmazásokkal ellentétben – a Vibernek nincs szüksége felhasználónévre és jelszóra, hanem a telefonszámunk alapján azonosít be.

Egyszerűen telepíthető, ezt követően célszerű regisztrálni a Viber felhasználói közé. Az azonosító a telefonszámod lesz, míg a jelszót a Viber generálja, és küldi el a telefonodra. Ezután a Viber megvizsgálja a telefonodban elmentett névjegyeket, és megjelöli azokat, amelyek már jelen vannak a felületen. A névjegyekhez tartozó személyekkel máris kapcsolatba léphetsz.

Üzenetküldés mellett még számos funkciót használhatsz:

  • hangalapú- és videótelefonálás
  • fotó készítése és küldése
  • képgaléria megosztása
  • videó- vagy hangüzenet küldése
  • rajzok, matricák, GIF-ek küldése
  • hely küldése
  • feleletválasztós kérdőívek létrehozása

A Viber világszerte több mint egymilliárd embert köt össze 

Fő az egyszerűség

Könnyedén cseveghetsz bárkivel, akár egy egész csoporttal. Családtagok, baráti társaságok gyakran ilyen formában is tartják egymással a kapcsolatot, néhány szavas üzenettel, fotóval adnak napközben tájékoztatást arról, mi történik velük.

A „Válasz” és a „Privát válasz küldése”-funkció nagyon hasznos, ahogy másolni, továbbítani, sőt fordítani és rögzíteni is tudod az üzenetet. Akkor sem kerülhetsz kellemetlen helyzetbe, ha elhamarkodottan reagáltál valamire: az üzenetek és egyéb tartalmak ugyanis utólag is törölhetők.

4 dolog, amit Viber-felhasználóként ismerned kell

  1. Elrejthető, hogy mikor léptél be utoljára: az „egyéni beállítások” pontnál állítsd úgy be az alkalmazást, hogy ne mutassa a státuszod a hálózatban.
  2. Ki lehet kapcsolni azt a funkciót is, amely megmutatja, hogy láttad-e az üzeneteket. Ez azért is hasznos lehet, mert így senki nem fogja tudni számon kérni, hogy miért nem válaszoltál azonnal. Megtalálod a beállítások/biztonság menüpontnál – és ott ki kell venni a pipát az üzenetek elolvasása mellől.
  3. Nem muszáj terhelni a telefonod memóriáját. A képeket, üzeneteket a telefon közvetlenül a memóriába menti, de a beállítások/multimédia/mentés a galériába menüpontnál érdemes kivenned a pipát, ha több szabad tárhelyet szeretnél hagyni a telefonodon.
  4. Rejtőzködés ismeretlenek elől: ha nem szeretnéd, hogy a profilképedet mindenki lássa, akkor ezt az egyéni beállítások/profilkép/senki helyen tudod átállítani.

Matricák

A Viber-matricák segítségével szöveges üzenetek helyett képekkel tudod kifejezni gondolataidat. A széles választéknak köszönhetően szinte biztosan megtalálod a kedvenced. Sokszor ezek a képek jóval beszédesebbek, kedvesebbek és viccesebbek, mint ha szövegesen fejeznéd ki magadat. A matricák küldéséhez érintsd meg a medve-ikont, majd a felugró alsó sorban válogathatsz a pillanatnyi hangulatodat kifejező matricák közül. Vannak ingyenes és fizetős matricák is, amelyeket pár száz forintért megvásárolhatsz a Viber Matricaáruházában. A matricák népszerűek itthon – 2021-ben mi, magyarok 280 millió alkalommal küldtünk ilyen képeket. Ha a matricán túl még egyedibb szeretnél lenni, akkor saját videót is készíthetsz, ami bármikor visszanézhető és törölhető is.

Lencsék

Az alkalmazás személyre szabott hírfolyamfunkcióval is rendelkezik. A „Felfedezés”-funkció alatt pedig minden szórakozási lehetőség adott: sport, játék és Viber-lencsék. A Viber 2021 nyarán új AR (augmented reality, azaz kiterjesztett valóság) lencsefunkciókat kapott. Kezdésnek harmincat: köztük állatmaszkokat, az alkalmazás saját karaktereit, vízalatti lencséket és macskás interakciókat. Az AR-lencsék a legkisebb mimikai változásokra is reagálnak, mosolyoghatsz vagy kacsinthatsz, a lencse leköveti arcod mozgását, extra kreativitást adva a tartalomhoz. 

Tudtad? A Vibernek hírfolyamfunkciója is van

Érdemes figyelembe venned: a Viber csevegő alkalmazás titkosított, de olyan kódolást alkalmaz az adatátvitel során, amelyhez harmadik fél ugyan nem férhet hozzá, viszont nemcsak az egymással kommunikáló felek, hanem a szolgáltató is képes elolvasni.

Ez is érdekelheti