0%

Mi az a számítógépes vírus?

utolsó módosítás: 2023. március 20. 15:59

A számítógépes vírus, amelyet néha rosszindulatú programnak is neveznek, olyan program, amely a tudtod nélkül települ a számítógépre. A vírus minden olyan nem kívánt program, amely a felhasználó tudta nélkül behatol a rendszerbe. Képes nem kívánt műveleteket végrehajtani az adott eszközön. Tekinthetsz rá úgy, mint egy betegségre. Ahogy az emberi vírusok betegséget okoznak az emberben, úgy a számítógépes vírusok is betegséget okoznak a számítógépnek.

A kártevők általában egy rosszindulatú program letöltésével vagy telepítésével kerülnek a számítógépedre. Terjedhetnek a felhasználók általi fájlmegosztással, érkezhetnek spam üzenetben, egy fertőzött webhelyről induló automatizált letöltéssel vagy hordozható adattárolók csatlakoztatásával. 

Mit tehetnek a vírusok az eszközeinkkel és adatainkkal?

  • A számítógépen lévő adatok titkosítása, és a titkosítás feloldásáért pénz kérése.
  • A billentyűzet figyelése, jelszavak ellopása.
  • A számítógép mikrofonjának, kamerájának vezérlése.
  • Az operációs rendszer működésének befolyásolása, számítógép lassulása.

Mégis, honnan kerülhet vírus a gépedre?

  • Ingyenes szoftverek – a fertőzött szoftver letöltésével együtt a kártevőt is letöltheted vagy telepítheted a számítógépre.
  • Gyanús felugró ablak – a felugró ablakra kattintva telepítheted vagy letöltheted a kártevőt.
  • E-mail csatolmányok – a fertőzött csatolmány vagy link megnyitásával a kártevőt is letöltheted vagy telepítheted a gépedre.
  • Két számítógép közötti megosztó fájl (P2P) – a támadók hasznosnak tűnő ingyenes programokat töltenek fel a fájlmegosztó alkalmazásokba, melyek letöltésével kerülnek rá a kártevők a számítógépedre.
  • Rosszindulatú webhelyek – fertőzött fájlokat és linkeket tartalmazhatnak, vagy olyan automatizált letöltést indítanak el, amely eredményeként kártevő kerül a gépedre.
  • Hordozható adattárolók – az adathordozó (például egy pendrive vagy memóriakártya) csatlakoztatásával együtt a rajta lévő kártevő is rákerül a számítógépedre.

A rosszindulatú fájlok leggyakoribb kiterjesztése

A rosszindulatú fájlokat általában álcázzák, és olyan gyakran használt programtípusként küldik el őket, aminek látszólag számunkra hasznos vagy érdekes tartalma van, azonban kaput nyit a káros programok számára az általad használt eszközön. 

  • .zip – A tömörített fájl még nehezebbé teszi a gyanús mellékletek észlelését. A jelszóval védett .zip fájlok gyakran képesek megkerülni a víruskeresőket. Fontos megjegyezni, hogy a betömörített fájl esetén sem a vírusírtó, sem más program nem lát bele a tartalomba.
  • .bin – Különös fájlformátum, amelynek típusa ismeretlen számodra. Általános szabály, ha a kiterjesztés szokatlan, nem ismert, érdemes azt feltételezned, hogy a fájl esetleg rosszindulatú.
  • .doc.exe – Kettős kiterjesztés, amely nyilvánvaló figyelmeztető jel arra, hogy a kiterjesztő megpróbál megtéveszteni téged. Ilyen esetekben csak az utolsó fájlkiterjesztés számít.
  • .scr – Ez a fájl képes programokat futtatni a számítógépeden. Ne nyisd meg ezeket a fájlokat, ha e-mailben kapod meg, nem ismereda feladót vagy gyanús a levél, melyben érkezik.
  • .exe – Ez a kiterjesztés is arra utal, hogy a file nagy valószínűséggel valamilyen programot telepítene a számítógépre, ezért soha ne nyisd meg ezeket a típusú fájlokat sem, ha egy e-mail mellékleteként érkezik hozzád.

Összefoglalóan, minden fájlra érdemes gyanakodnod, hiszen még a dokumentumokhoz, pdf-fájlokhoz és képekhez hasonló fájlok is felhasználhatók a kártevők terjesztésére. Ne tölts le olyan mellékletet, amelynek nem vagy teljesen biztos a származási helyében, és különösen akkor ne nyisd meg azokat, ha emailben küldik neked!

Ne lepődj meg a víruson, ha védelem nélkül hagyod az eszközödet!

Hogyan állapíthatod meg, hogy a számítógépedet vírusfertőzés érte?

Eszközöd számos jellel utalhat arra, hogy valami nincs rendben. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj arról, géped biztonságos és nincs rajta vírusfertőzés, a következő tünetekre kell figyelned. Azonban a felsoroltak más problémát is jelezhetnek, nem feltétlenül utalnak egy esetleges vírusfertőzésre.

  1. Géped lassan indul el, és a működés közbeni teljesítménye is észrevehetően lassabb a megszokottnál.
  2. Semmi nem történik, ha az ikonra kattintva el szeretnél indítani egy programot, vagy az alkalmazásaid nem működnek rendesen, a rendszer ok nélkül újratölt, lefagy vagy összeomlik.
  3. Nem tudsz nyomtatni.
  4. A vírusírtó program vagy tűzfal hirtelen le van tiltva.
  5. Furcsa reklámok vagy felugró ablakok jelennek meg a képernyőn arra figyelmeztetve, hogy a számítógépet vírusfertőzés érte, és nem sikerül bezárni ezeket az ablakokat.
  6. Nem férsz hozzá a merevlemezhez vagy a meghajtóhoz és nem fut egyetlen program sem.
  7. Hiába próbálkozol, képtelen vagy letölteni vírusírtókat vagy más programokat.
  8. Az internetböngésző lassúvá válik, megváltozik a beállított kezdőlapod, illetve internetezés közben váratlanul átirányít más webhelyekre.
  9. Eltűnnek az asztalról a korábban ott lévő programikonok, vagy más programfájlok a számítógépről, illetve képtelen vagy fájlok megnyitására, törlésére vagy mozgatására.
  10. Hirtelen elfogy a tárhely a számítógépen.

Egy számítógépes fertőzés tehát nemcsak úgy, a semmiből érkezik a gépedre, hanem abban mint az eszköz kezelője is tevékenyen – még ha nem is tudatosan – részt veszel. Ezért érdemes éberen figyelni a programok, alkalmazások letöltésekor és/vagy telepítésekor, egy fájlmegosztás vagy bármilyen „vendég‟ adattároló (pendrive, külső merevlemez) beolvasása, e-mail-melléklet és egy új weboldal megnyitása során is. Az sem árt, ha a biztonságod érdekében eleve egy kissé gyanakvó leszel – abból baj nem lehet. Ellenben, ha akár egy kicsit is bizonytalan vagy egy kéretlen/ismeretlen fájl megnyitásában, még időben kérj segítséget. A kártevővel fertőzött linkre kattintást követően ugyanis már nehéz – vagy egyenesen lehetetlen – a veszteségmentes visszatérés az eredeti, fertőzésmentes állapothoz.

Használj vírusírtót!

A vírusirtó vagy víruskereső szoftver, egy olyan program, amely a vírusok ellen dolgozik. Felismeri a vírust, majd eltávolítja azt a számítógépes rendszerből. Ha a számítógépedet védelem nélkül hagyod, ne lepődj meg, ha vírusos lesz az eszközöd...

Ez is érdekelheti